C A R C A Ç A гледаме на 26 май

...
C A R C A Ç A гледаме на 26 май
Коментари Харесай

Марко да Силва Ферейра на ONE DANCE WEEK

C A R C A Ç A  гледаме на 26 май в Пловдив

Португалският хореограф Марко да Силва Ферейра, чийто театър БИЗОН закри изданието на ONE DANCE WEEK през 2022 година, се завръща в Пловдив на 26 май с новата си театрална продукция C A R C A Ç A / CARCASS. Марко да Силва Ферейра е един от подкрепените от Big Pulse Dance Alliance актьори и една от най-интересните фигури на актуалната танцова сцена. C A R C A Ç A, чиято международна премиера се състоя на 21 и 22 октомври 2022 в Teatro Municipal, Порто, е копродукция на ONE DANCE WEEK, New Baltic Dance (Литва), Julidans (Нидерландия), Tanz im August/HAU Hebbel am Ufer (Германия), Dublin Dance Festival (Ирландия), Teatro Municipal do Porto и Centro Cultural de Belém (Португалия).

Билети за спектакъла на 26 май в Дом на Културата “Борис Христов ”, Пловдив са към този момент в продажба на касите на EasyPay в цялата страна и онлайн в мрежата на EPAYGO.

C A R C A Ç A / CARCASS

Канонада от стъпки възпламенява фитила, огънят пълзи по телата на сцената, само че детонацията ще отекне в друго измерение. Десетима танцьори, в това число хореографът Марко да Силва Ферейра, водят публиката на път към създаване на групова еднаквост, културна принадлежност, обща памет. Интензивните и комплицирани придвижвания на краката и подскоците са предговора в танцовия речник на Ферейра, който приказва за противодействие и протест, за обединяване и приобщаване, за самоопределяне и разнообразие.

Белият килим, електронната музика, барабаните онлайн и ефектното осветяване усилват чувството за клубна атмосфера или карнавал – там, където всеки е друг и самичък в своето забавление и болежка, само че също по този начин е и част от цялото. Каква е ролята на самостоятелните персони в построяването на една общественост? Каква е движещата мощ на една еднаквост? Как решаваме кое да помним и кое да забравим, израствайки през персоналния си свят и този на другите?

За да даде отговори, Ферейра разравя наследството на европейските обичайни танци, с цел да извади на показ техните базисни придвижвания и постановки. Техните “кодове ” обаче са остарели, даже потискащи. Те не важат в днешния цветен градски и обществен подтекст. Те изключват идентичности, групи и връзки, разнообразни от доминантните. А може ли да бъде противоположното?

На португалски език C A R C A Ç A биват наричани “различните ”. Танцьорите извършват комплицирани стъпки, които съчетават обичаен фолклор със модерни градски танцови стилове (като техно, транс, дъбстеп), които се появяват в култури, присъщи за малцинствени общности (например LGBTQIA+ и общности от някогашните колонии). C A R C A Ç A е хореографска среща сред унифициращия фолклор и освобождаващата самоизява, сред разпоредбите и отклоненията от разпоредбите в танците, приписвани на малцинствени и маргинални общности. Тази среща е, с цел да разберем по какъв начин работи паметта и по какъв начин се построява принадлежност.

МАРКО ДА СИЛВА ФЕРЕЙРА

Роден в Санта Мария да Фейра, Португалия, Марко стартира своята кариера в региона на танцовото изкуство през 2004-а. До момента работи с танцови компании, измежду които Companhia de Dança do Norte, Tok’art (MADE IN TIME, 2011, и YOU NEVER KNOW HOW THINGS ARE GOING TO COME TOGETHER, 2012), и Instável (FUGA SEM FIM, 2011). През 2012-а взе участие като реализатор в плановете на хореографи и композитори като Хофеш Шехтер – Shelters, Елизабет Ламбек – XIT 211-A; Силвия Риймер – Anatomization в CCB boxnova; Виктор Уго Понтеш – Rendez-vous и A strange land. Пред 2009-а Марко печели първо място на платформата Eurobattlе в категорията “Нов жанр ”, както и телевизионното предаване You Think You Can Dance в Португалия.

Премиерата на първото му соло като хореограф – NEVOEIRO 21 – се състои в спектакъл Campo Alegre в Порто през 2012-а. Спектакълът е показан на Solos Festival (Лисабон, Евора и Торес Ведрас), както и на интернационалния фестивал за махленски спектакъл Mais Imaginarius 2012 в Санта Мария да Фейра.

На идната година, като част от Mais Imaginarius 2013, Марко показва отличения с награди site-specific солов театър RÉPLICA…ÉPLICA…ÉPLICA. През юни същата година той основава творбата AILHA дружно с Виктор Уго Понтеш в границите на креативна резиденция на 37.25-Núcleo de artes performativas и Walk&talk Azores festival. Следващият театър, основан в съавторство с Мара Андраде, се назовава THROUGH MY FAULT, THROUGH MY FAULT, THROUGH MY MOST GRIEVOUS FAULT и е показан в границите на Palcos Instáveis през октомври 2013-а и фестивала за актуален танц GUIdance 2014.

Творбата LAND(E)SCAPE (2014), мултидисциплинарна колаборация с образен актьор и звукова апаратура, е показана на интернационалния фестивал Imaginarius, а със спектакъла  HU(R)MANO Марко да Силва Ферейра е определен да съставлява португалските млади актьори и става част от селекцията на Aerowaves Twenty15. Работи като помощник – хореограф в пиесата Hamlet (2014) на Мала Воадора и във Veraneantes (2017) на Нуно Кардосо. Също по този начин, Марко е артистичен асистент на Виктор Уго Понтеш в продукциите Se alguma vez precisares da minha vida, vem e toma-a и Carnaval (и двете през 2016).

В спектакъла BROTHER (2016) кристализира авторският дискурс за смислите и осмислянето на танца в съвремието, за основаването на връзки към произхода на танца и начертаването на нова линия от актуалното тяло. След премиерата в общинския спектакъл Rivoli в Порто, спектакълът пътува из страната и зад граница, като е определен за част от селекцията на Aerowaves Priority Companies 2018.

С BISONTE (2019) Ферейра постава своя артистичен почерк в изкуствено блуждаене сред нервността и меланхолията. Между 2018-а и 2019-а Марко е асоцииран актьор на Общинския спектакъл на Порто, а сред 2019-а и 2021-а – в Centre chorégraphique National de Caen в Нормандия. През 2020-а той получава покана за сътвори къса продукция за Националната балетна натрупа, озаглавена CORPOS DE BAILE. Спектакълът SIRI (2021) продължава съдействието на хореографа с режисьора Жорже Жакоме, откакто двамата основават продукцията ÍRIS (2015) – взор към рестриктивните мерки на времето през облици, образна структура и дискурса за паметта.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР